1.Singur impotriva oceanului

Shop Book“Singur împotriva oceanului este romanul de aventuri bine construit, captivant, nu-l lasă nicio clipă pe cititor să se plictisească. Constantin Costache cunoaşte ca puţini alţi scriitori viaţa pe un vapor (fiind navigator) şi are, în acelaşi timp, un remarcabil talent literar. Scenariştii de la Hollywod l-ar putea invidia pentru inventivitatea sa narativă şi aptitudinea de a crea momente de emoţie maximă. Când totul pare pierdut pentru personajul principal al romanului, situaţia se răstoarnă spectaculos. Imaginaţia lui Constantin Costache este inepuizabilă.”

Alex. Ştefănescu

“Lup de mare” veritabil, Constantin Costache nu se dezminte nici de această dată. Continuă să construiască masiv, debordant şi să ne captiveze şi încânte cu istoriile sale despre marinari şi despre mare. Romanul de faţă : “Singur împotriva oceanului”, nu numai că ne aduce în faţă lumea nemărginirilor albastre cu atmosfera ei de misterşi de aventură, de dramatism, neprevăzut şi risc, dar se configurează şi într-o aspră şi binevenită lecţie de viaţă pentru un tânăr la prima lui ieşire “la baltă”, care doreşte să se dedice profesiei de marinar. Fin psiholog, stăpân pe mijloacele sale epice, punând în mişcare subtile resorturi sufleteşti şi o imaginaţie de invidiat, autorul reuşeşte să ne surprindă  şi să ne aţâţe nerăbdarea până la sfârşitul periplului său.

Ovidiu Dunăreanu

                                  Misiune imposibila

Dupa un debut timpuriu (in 1986) si o intrerupere de cativa ani buni, Constantin Costache a revenit in 2013 cu excelentul volum de povestiri maritime Mayday, cu care a reînnodat tradiția unei zone tematice aduse la strălucire de Jean Bart și Radu Teodoru. Și-a continuat aventura cu ampla trilogie Urme pe oglinda apei, aparuta in 2014 si 2015, un fel de frescă a peste două decenii de istorie românească, de dinainte de revoluție și pînă tîrziu în tranziție, desfășurată în proporții egale pe mare și pe uscat. Calitățile de atunci – știința atmosferei, narațiunea plină de inventivitate și suspansuri, arta conturării personajelor – se mențin și în romanul pe care îl aveți în față. Roman în care personajul principal are de dus la bun sfîrșit ceea ce am putea numi „o misiune imposibilă”. Și o va duce. Și, da, singur împotriva Oceanului”. O misiune la fel de imposibilă ar fi aceea de a încerca să-l oprești pe căpitanul literar Constantin Costache din drum. Pentru că, prin cărțile de pînă acum, inclusiv prin aceasta, a dovedit că este un căpitan de cursă lungă. Și, deosebit de personajul său, nu este nici singur împotriva Oceanului literaturii, nici singur împotriva tuturor. Sîntem deja o mică confrerie a acelora cărora ne place literatura sa, care îl apreciem. După cum mi se pare, o confrerie în creștere!

Liviu Antonesei

Nu doar fiindcă lucrurile au o mai mare instabilitate pe apă decât pe uscat și nu doar pentru că oceanul pare un spațiu al imprevizibilului îl determină pe prozatorul Constantin Costache să își plaseze acțiunea romanului său printre valuri, ci pentru că a fost căpitan de cursă lungă. Adică, de… stat luni și luni la cârma unor vase și de condus echipaje de marinari. Or, dacă nu spui și/ori nu asculți povești atâta amar de vreme, riști să intri în „tangaj”.

Constantin Costache e un povestitor cu vervă și asta se vede rapid, căci acțiunea acestei cărți pornește cu toate motoarele chiar de la primele pagini. Iar turația se menține de-a lungul și de-a latul oceanului. Și, implicit, a romanului

Robert Șerban  

buton-albastru